Jonkun täytyy hehkua, jotta muut voivat syttyä - Maaseutuparlamentin kulttuuriretkellä
Maaseutuparlamentin kulttuuriretken osallistujat jalkautuivat tutustumaan Suonenjoen kulttuuritoimintaan. Osallistujat melkein putosivat kaninkoloon yhdessä lasten sadusta tutun Liisan kanssa. Löysimme sisäsavolaisen ihmemaan. Maaseutuparlamentin kulttuuriretken (R3 kulttuuria ja hyvinvointia Suonenjoella) järjestivät yhteistyössä Suonenjoen kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, Maaseudun sivistysliitto ja Sisä-Savon sävelet ry:n hanke Kulttuuria kylille ja maaseutupolitiikan elinkeinot ja osaaminen verkosto.
Suonenjokelaiset ovat löytäneet ja panostaneet omiin kulttuurin vahvuuksiin ja yhteistyöhön naapurikuntien kanssa. Päivän ohjelmassa tutustuimme Teatteri Lumoon, joka on Sisä-Savon kansalaisopiston mustan teatterin ryhmä. Teatteri Lumo oli valmistellut katkelman viime keväänä ensi-illan saaneesta Liisa ihmemaasta näytelmästä. Näytelmän jälkeen moni taisi jäädä pohtimaan Hatuntekijän sanoja siitä kuinka hyvissä väleissä on ajan kanssa ja Irvikissan neuvoja siitä mihin suuntaan mennä.
Suhdetta omiin juuriin tai juurettomuuteen pohdittiin kuvataiteen keinoin. Suonenjoen Kellarikalleriassa oli Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan vuosinäyttely teemalla Juuret(on). Taulujen, videoiden ja tilateosten ohella saimme seurata Emma Fältin performanssiteosta, jossa hän piirsi vanhoilla juurikkapuilla. Näyttelyssä nostettiin esille erilaiset tavat joilla juurrumme tai olemme juurtumatta paikkoihin.
Kulttuurin hyviä toimintamalleja ja pohdintaa siitä miten toimintaa tulisi tukea, jatkettiin päivän seminaariosuudessa. Maakunnalla, kunnalla, kylällä, kulttuurijärjestöillä, taiteilijoilla ja yksityisillä ihmisillä on merkitystä siihen miten kulttuuria on saatavilla ja miten kulttuurin voimaa hyödynnetään.
Ylä-Savon kunnat ovat tehneet jo muutaman vuoden tavoitteellista kulttuuriyhteistyötä. Yhteistyöllä on parannettu seudun kulttuuripalveluja ja saatu enemmän rahoitusta kulttuuritoiminnan kehittämiseen, kuin mitä seudun kunnat yksinään olisivat voineet saada. Kunta- ja aluetaiteilija hankkeiden kautta on kehitetty toimintamalleja joissa ammattitaiteilijat tukevat harrastajia, kunnan kulttuuripalveluja sekä saavat tehdä omaa taiteellista työtään.
Vanhanmäen hyvinvointikeskuksen tilat täyttyivät naurusta ja puheen solinasta kun osallistujat päästettiin seminaari osuuden jälkeen kulttuurityöpajojen pariin. Kuvataidepajoissa syntyi huoneentauluja osallisuudesta ja osallistumisesta sekä maaseutupeli, jonka ideana on viipyä pelilaudalla mahdollisimman pitkään esimerkiksi hyvän mustikkapaikan löydyttyä voi mennä hyvinkin pari heittovuoroa ohi. Naamio- ja varjoteatteripajassa autettiin lapionsa katkaissutta Korhosta. Draamankaari vei tarinan onnelliseen loppuun, jossa Korhonen sai lapion ja Lyytin. Ja maaseutu sai manifestin paremman infran puolesta. Sanataideryhmä keksi sopivia iskulauseita ja pisti pystyyn pienen mielenosoituksen. Luova liike työpaja vei osallistujat unelmien kylään.
Työpajojen työskentelystä kuvattiin myös lyhyitä tunnelmapätkiä.
Sanataidetyöpajan terveisin - jonkun täytyy hehkua, jotta muut voivat syttyä! (linkki videoterveiseen)
Heli Talvitie
Kulttuurisihteeri, opetus- ja kulttuuriministeriö
Erityisasiantuntija, maaseudun osaaminen ja työllisyys -verkosto
Maijariitta Karhulahti
Kulttuuriohjaaja, Suonenjoen kaupunki