Tieto kulkemaan maaseudun kuljetuksista

Infrastruktur

Tietoa maaseudun muuttuvista kuljetuksista kerätään ja jaetaan käytännönläheisesti ja monikanavaisesti seuraavan kahden vuoden ajan. Tämän mahdollistaa tammikuussa käynnistyvä valtakunnallinen tiedotushanke.

Maaseudun kuljetusten ja liikkumisen digiboksi – laita nimi mieleen!

Liikenteen toteuttamisen ja hallinnoinnin muutokset koskettavat koko Suomea. Muutoksista kirjoitin hieman edellisessä blogitekstissäni. Uuden edessä ovat kaupungit ja maaseutualueet, organisaatiot ja ihmiset.

Maaseudun kannalta hyviä uutisia: liikenteen muutokseen on saatavissa (ainakin!) seuraavan kahden vuoden ajan monipuolista ja maaseutunäkökulmaista tiedollista tukea. Tämä on mahdollista, kun Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitetaan valtakunnallinen tiedotushanke aiheeseen liittyen. Hankkeen nimi on Maaseudun kuljetusten ja liikkumisen digiboksi – näin meidän tuttujen kesken riittää pelkkä työnimi Digiboksi. Hankkeen pääasiallinen kohderyhmä ovat maaseudun erilaiset pk-yritykset.

Hankkeen toteuttajana toimii Vaasan yliopiston Levón-instituutti, kumppaninaan VTT. Tämä yhdistelmä takaa hankkeelle sekä maaseutunäkökulman että liikenteen muutoksen teknisen näkökulman osaamisen.

Casekuvaukset innostamaan kokeiluihin

Tiedonvälityskeinoja tulevat olemaan mm. verkkoseminaarit, YouTube-videot, blogi- ja muu kirjoittelu, tilaisuuksiin osallistuminen sekä mahdollisesti podcastit. Mielestämme yhtenä mielenkiintoisimpana keinona tulevat olemaan casekortit. Niissä jämäkällä tavalla kerrotaan erikokoisista ja -tyylisistä kokeiluista, joita maaseudulla käynnistellään tai tehdään kuljetusten muutoksiin liittyen. Caset saavat olla pieniä tai suuria, onnistumisia tai kömmähdyksiä. Nämä kuvaukset toimivat tietolähteenä heille, jotka miettivät, mitähän muualla Suomessa tehdään ja mikähän toimii maaseudulla.

Hanke on valtakunnallinen, joten esimerkkejä ja kuulumisia kerätään jokaisesta maakunnasta. Tavoitteena on luoda jokaiseen maakuntaan luontevat yhteydet. Arvokkaita tiedonmurusia pitää saada levitettyä niitä tarvitseville Suomen joka kolkkaan. Tavoitteena ovat juuri luontevat yhteydet, koska

a) liikenteen muutoksessa on pohjimmiltaan kyse ihmisen kokoisista arkipäivän asioista

b) kun asioista jutellaan ”ihmiseltä ihmiselle”, päästään paremmin kiinni asioiden oleellisiin ytimiin.

Toivottavasti hanke osaltaan vaikuttaa siihen, että maaseudulta kantautuu isot määrät järkeviä esimerkkejä liikenteen muutoksen konkretisoitumisesta Suomessa! Sille tiedolle on kansainvälistäkin kysyntää. Ei pidä olettaa maaseudun olevan alue, jossa asiat tehdään jälkijunassa, koska oikeita asioita tehdään siellä paljon jo nyt. Maaseudun toimijoilla on täydet edellytykset olla kehityksessä täysipainoisesti mukana tulevatkin vuodet. Laitetaan siis tieto kulkemaan yhdessä.