Hyvä elämä Etelä-Karjalassa
Etelä-Karjalassa keskusteltiin maakunnassa tärkeäksi koetuista teemoista, saavutettavuudesta, maaseudun yritysrakenteen turvaamisesta ja monipuolistamisesta sekä resilienssikyvystä. Keskustelemassa oli mm. maakunnan, kuntien, kylien, oppi- ja tutkimuslaitosten, yritysten, ELY-keskuksen, seurakunnan ja yhdistysten edustajia.
Keskustelun pohjalta hyvän elämän edellytyksenä Etelä-Karjalassa on, että:
- perusasiat (fyysinen ja digitaalinen infra) ovat kunnossa ja uusia palveluratkaisuja tehdään yhteistyössä aluetta käyttävien erilaisiin tarpeisiin
- yrittäjyyden turvaamisessa ja kehittämisessä ollaan avoimia toimintatapojen uudistamiselle ja vahvistetaan keskustelun ja kuuntelemisen kulttuuria. Osaamistarpeiden muuttumiseen vastataan.
- tavataan, keskustellaan, kohdataan, tuetaan toisiamme, luodaan parempaa yhteisöä nuorille, perheille ja meille kaikille.
Yhteenveto keskusteluista
Saavutettavuus
Millaista on hyvä elämä maaseudulla autottomana (omaehtoisesti tai pakon sanelemana)? Miten liikenne-, tietoliikenne- ja puhelinyhteydet ja palveluiden saavutettavuus näkyvät kokonaisuudessa? Mihin maaseutuvaikutusten arviointia olisi jo tarvittu tai olisi hyvä hyödyntää vaikka heti?
Oivallus: "Palvelut ovat saavutettavia, kun fyysinen ja digitaalinen infra ovat kunnossa. Uusia palveluratkaisuja tehdään yhteistyössä aluetta käyttävien erilaisiin tarpeisiin."