Hei hyvinvointialueen toimijat ja päätöksentekijät, muista maaseutu!

Landsbygdspolitik

Parempi arvioida etukäteen kuin korjata virheitä jälkikäteen.

Suomen pinta-alasta peräti 95 prosenttia on maaseutua. Maaseudulla elää 1,5 miljoonaa suomalaista. Elävä maaseutu tuottaa sekä ruokamme että vientiteollisuutemme raaka-aineet. Siksi päätösten vaikutuksia maaseutuun on välttämätöntä arvioida.

Se onnistuu maaseutuvaikutusten arvioinnin (MVA) avulla. MVA on yksinkertainen ja joustava työkalu, joka auttaa tekemään parempia päätöksiä.

Hyvinvointialueiden asukkaille tärkeitä asioita ovat arjen sujuvuus, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. Tehtyjen päätösten vaikutukset ovat usein suurempia maaseutualueilla kuin taajamissa.

Maaseudulla palvelut ovat kaukana, julkinen liikenne kulkee harvakseltaan ja väestö on iäkkäämpää kuin kaupungeissa. Monilla alueilla mökkiläiset saattavat lomakausina jopa kymmenkertaistaa virallisen asukasmäärän.

On tärkeää arvioida ennakkoon päätösten vaikutukset väestöön, alueen elinkeinotoimintaan ja alueen imagoon. Maaseutuvaikutusten arviointia (MVA) on kehitetty erityisesti hyvinvointialueiden työkaluksi.

Tule kuulemaan lisää!

Ohjelma

13.00 Parempi arvioida etukäteen kuin katua jälkikäteen / Tarja Lukkari ja Mari Kattilakoski, erityisasiantuntijat, maaseutupolitiikan Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla eli HYMY-verkosto

13.10 Mikä on MVA ja miksi se tarvitaan? / Hilkka Vihinen, tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus

13.40 MVA on tarpeellinen työkalu hyvinvointialueille / Maria Kaisa Aula, hallituksen pj., Keski-Suomen hyvinvointialue

14.10 Osallisuus – MVA:n tärkeä osa / Seija Korhonen, projektipäällikkö, Kehittämisyhdistys Mansikka ry

14.40 Maaseutuvaikutusten arvioinnin toteuttamiseen löytyy käyttökelpoisia työkaluja / Tarja Lukkari ja Mari Kattilakoski

14.50 Päätössanat / Antonia Husberg, maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri, neuvotteleva virkamies MMM

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Webinaarin järjestää maaseutupolitiikan HYMY-verkosto, ja se on jatkoa verkoston ja sen alaisuudessa toimivan työryhmän MVA-työlle. Webinaari on jatkoa viime vuonna järjestetylle webinaarille ja MVA-menetelmää hyvinvointialueille kehittävälle työlle.

Lisätietoa HYMY-verkoston työstä maaseutupolitiikka.fi -sivuilla

Lisätiedot