Hållbarhetsveckan och landsbygden uppmärksammades när Årets hållbarhetsaktör 2024 utsågs
Helsingfors Ekonomernas hållbarhetsutskott utsåg Årets hållbarhetsaktör på utskottets årsmöte i Helsingfors på tisdagen. Utnämningarna för 2024 gick till Nora Backlund, ansvarig för koordineringen för Hållbarhetsveckan och specialsakkunnig inom Landsbygdspolitikens KERÄ-nätverk, samt Sienna Kruk, operativ chef på Emmy.
Nora Backlund fick erkännande för sitt långsiktiga arbete med att utveckla Hållbarhetsveckan och för att lyfta fram landsbygdens perspektiv i hållbarhetsarbetet. Hållbarhetsveckan verksamhetsmodellen är en del av landsbygdspolitikens tidigare KEHÅ- och nuvarande KERÄ-nätverks arbete.
I sitt tal vid årsmötet betonade Backlund vikten av flexibilitet inom hållbarhetsarbetet och framhöll lokalsamhällens betydelse. Det är viktigt att sätta ord på hållbarhetsarbete även för områden utanför städerna. Hållbarhet är inte enhetligt utan måste vara flexibelt och anpassat till olika platser och behov, framhöll Backlund i sitt anförande.
Lokala aktörer, såsom företag, föreningar, utbildningsinstitutioner och frivilligorganisationer, spelar en viktig roll i genomförandet av Hållbarhetsveckan och därigenom i skapandet av hållbara lokalsamhällen. Genom att synliggöra lösningar för hållbar utveckling kan vi lära av varandra och inspirera fler att delta i hållbarhetsarbetet.
Miljö och gemenskap i fokus
Betydelsen av civilsamhällets- och frivilliginsatser i hållbarhetsomställningen är stor. Frivilligas engagemang i lokalsamhällen, föreningar och vardagliga små handlingar är ovärderligt. Deras arbete tillför hållbarhetsinsatserna en djupare och mer människonära dimension som inte kan uppnås enbart genom stora projekt.
Landsbygden är vår ekologiska ryggrad, markområden och naturresurser är värdefulla i hållbarhetsomställningen. Därför är det viktigt att beakta miljömässig rättvisa och rättvis fördelning, så att fördelar och nackdelar med hållbarhetssatsningar fördelas rättvist. För landsbygdens samhällen måste exempelvis ekonomiskt rimliga lösningar och verkliga fördelar från hållbarhetsprojekt som förnybara energilösningar säkerställas.
Balans mellan hållbarhetens dimensioner
Det är också avgörande att hitta en balans mellan de olika dimensionerna av hållbar utveckling: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Miljöns välmående är en viktig grund, men vi får inte glömma människorna. Social rättvisa är central, samtidigt som det måste säkerställas att lösningarna är ekonomiskt hållbara och möjliggör långsiktiga förändringar. När dessa tre dimensioner stöttar varandra uppnås verklig hållbarhet.
– Hållbarhet handlar dock inte bara om handlingar – det är också en attityd. En viktig del av konsumtionssamhället är att lära sig uppskatta det vi redan har, avslutade Backlund sitt tal.
----
Priset "Årets hållbarhetsaktör" delas årligen ut i två kategorier: till ekonomer och till andra än ekonomer.
Tilläggsuppgifter:
-
Backlund, Nora
Specialsakkunnig, KERÄ-nätverket/ Svenska lantbrukssällskapens förbund
E-postadress: nora.backlund@slf.fiTelefonnummer: 044 079 7079