Yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen visio: Voima asuu meissä!

Nyheter

Paikalliset yhteisöt ovat toimivan arjen ja kestävän yhteiskunnan perusta. Ne rakentavat hyvinvoivaa ja kestävää yhteiskuntaa. Paikallisten yhteisöjen toiminta vahvistaa osallisuutta ja demokratiaa. Näin toteaa yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen työryhmä (YPK) tuoreessa visiossaan.

Tulevaan EU:n rahastokauteen alhaalta ylös -ajattelua – paikallisia yhteisöjä kannattaa tukea

Tulevan rahastokauden 2028+ valmistelu on EU:ssa jo käynnissä. YPK-työryhmä tuo keskusteluun yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen näkökulmaa ja esittää tuleviin politiikkatoimiin paikallisyhteisöjä vahvistavia toimintaperiaatteita. Toiminta yhdessä paikallisten ihmisten kanssa tulee olla tunnustettu ja tunnistettu resurssi myös alueiden kehittämisessä. Myös hyvinvointialueet tarvitsevat paikallisia yhteisöjä osallisuuden edistämisessä ja paikallisten palvelujen tukena.

YPK-työryhmä pitää tärkeänä, että Suomi ajaa EU-pöydissä yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen vahvistamista. Se on osoittautunut toimivaksi välineeksi erityisesti maaseudun kehittämisessä. Paikallista alhaalta ylös lähtevää toimintaa tarvitaan myös kaupungeissa. EU-politiikkojen toimeenpanossa yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen eli Leader-toimintatapa tuo EU:n lähemmäs kansalaisia. Kansainvälisen yhteistyön ja verkostojen kautta Leader myös yhdistää paikallisia yhteisöjä Euroopassa.

Muutoksen avaimet löytyvät kylistä ja kortteleista

Ilman toimivia paikallisia yhteisöjä yhteiskunta ei pysty vastaamaan kriiseihin, todetaan paikallisen kehittämisen visiossa. Globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos, pandemia ja väestön ikääntyminen näkyvät ihmisten arjessa. Kestävyysmurroksen haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan arjen neuvokkuutta ja paikallistuntemusta. Paikallisilla yhteisöillä, ihmisillä ja yrityksillä on ideoita, osaamista ja ratkaisuja. Maapallo tarvitsee paikallisia luonto- ja ilmastotekoja.

Aktiivinen ja elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on tunnistettu myös Petteri Orpon hallitusohjelmassa keskeiseksi osaksi toimivaa demokratiaa. YPK-työryhmä edistää osaltaan kansalaistoiminnan mahdollisuuksia.

YPK-työryhmän tehtävät liittyvät käynnissä oleviin hankkeisiin, kuten kansalaistoimintastrategiaan, demokratiaohjelmaan ja esimerkiksi VN TEAS –hankkeeseen Kansa osaa, sopeutuu ja muuntaa! Paikallinen kansalaistoiminta yhteiskunnan resilienssin lisääjänä. Tulevana syksynä työryhmä järjestää opintomatkan Itävaltaan, jossa on onnistuneesti hyödynnetty eri EU-rahastoja paikallisessa toiminnassa.

Lue lisää maaseutu.fi -sivustolta: https://maaseutu.fi/koko-suomi...

Lisätietoja:

  • Jänis, Laura

    Maaseutuylitarkastaja, YPK-työryhmän sihteeri, maa- ja metsätalousministeriö

    E-postadress: etunimi.sukunimi@mmm.fi
    Telefonnummer: 029 51 62090

    Toimin maaseudun kehittämisen tehtävissä ja päävastuullani on Leader-toiminta. Peruskallioni on hiljenevässä Ryhälän kylässä Puumalassa. Työssäni pääsen tutustumaan ympäri Suomen ihmisiin ja yhteisöihin, jotka valavat uskoa tämän maan tulevaisuuteen.

  • Jänis, Laura

    erityisasiantuntija

    E-postadress: etunimi.sukunimi@gov.fi
    Telefonnummer: +358295162090

    aluepolitiikka ja alueiden kehittäminen, kolttatuet, maaseutupolitiikka ja maaseudun kehittäminen, paikallinen kehittäminen ja Leader-toiminta

  • Walls, Heli

    Biträdande generalsekreterare, MANE / Medborgardeltagande och välmående -nätverk (KAHVEE) / Finlands Byar rf

    Telefonnummer: +358 (0)45 327 117